Diabetespatiënten veel fitter na wandeltraining

 Prof. dr. Maria Hopman, inspanningsfysioloog van het UMC St Radboud, het Diabetes Fonds en Coöperatie VGZ focussen tijdens het Nijmeegse Vierdaagse onderzoek op diabetes. Hopman startte dit jaar al tijdens de Vierdaagse voorbereidingen. Ze onderzocht wat het effect van vier maanden wandeltraining is op lichamelijke fitheid, insulinegevoeligheid en op het risico op hart- en vaatziekten. Hiervoor volgde ze dertig wandelaars met diabetes tijdens hun wandeltraining. Uit de eerste metingen blijkt dat de wandelaars zo’n 10 procent fitter zijn dan voor de training. Hun gewicht en buikomvang blijken echter niet veranderd.

Temperatuurspil, plaszakken en bloedsuikerwaarden
Hopman breidt haar onderzoek tijdens de Nijmeegse Vierdaagse uit. De komende vier dagen volgt ze in totaal 100 mensen met diabetes type 1 en type 2. De deelnemers slikken allemaal een speciale pil waarmee de lichaamstemperatuur gemeten wordt. Door gebruik te maken van plaszakken voor onderweg, en bloedbepalingen bij aankomst op de Wedren wordt hun vochtbalans in kaart gebracht. Ook worden bij elke deelnemer het gewicht en de buikomvang gemeten voor de start en finish. Tot slot meten de wandelaars met diabetes hun bloedsuikerwaarden vooraf, tijdens het wandelen en bij aankomst. Hopman wil met haar onderzoek de fysieke risico’s tijdens langdurig wandelen in kaart te brengen en mensen met diabetes nog beter kunnen adviseren.

Startnummer 2
Om het onderzoek en het belang van bewegen bij diabetes kracht bij te zetten, hebben alle wandelaars een ludiek startnummer 2 gekregen, met de tekst ‘IK FINISH DIABETES 2’. Het Diabetes Fonds, VGZ en het UMC St Radboud roepen wandelaars hiermee op om de boodschap ‘ik finish diabetes’ actief uit te dragen.

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes en elk jaar komen er 70.000 nieuwe patiënten bij. Zo’n 90 procent van hen heeft diabetes type 2. Bewegen helpt om diabetes type 2 te voorkomen en heeft ook een positief effect als mensen al diabetes hebben. Door veel te bewegen hoeven mensen met diabetes vaak minder insuline toe te dienen of minder medicatie te slikken. Een actieve leefstijl helpt om lagere bloedsuikers te krijgen en om deze beter in balans te houden op de langere termijn. Dit helpt om complicaties te voorkomen.

Laatste nieuwsberichten

Resultaten Vierdaagse Onderzoek 2013

28 oktober 2013 | Nijmegen | De eerste resultaten van het Vierdaagse Onderzoek 2013 worden in Nieuwsbrief 4 geprestenteerd. Daarin zijn de lichaamsreacties tussen 60 en 80 jarige wandelaars vergeleken.

Verder lezen

NOS op 3: Fitte ouderen lopen Vierdaagse

19 juli 2013 | Nijmegen | De Vierdaagse is vandaag weer begonnen. Tussen de meute lopen elk jaar honderden 80-plussers, en die lopen 'm uit ook. Hoe kan dat, zo oud en nog zo fit?

Verder lezen

Hitte speelt ‘Walking Golden Oldies’ parten

19 juli 2013 | Nijmegen | Tachtigplussers die de Nijmeegse Vierdaagse lopen zijn zeer goed voorbereid. Toch viel een kwart van deze deelnemersgroep uit. Hoe kan dat?

Verder lezen

Oudere wandelaars drinken te weinig

16 juli 2013 | Nijmegen | Oudere wandelaars die meedoen aan de Vierdaagse in Nijmegen, drinken veel te weinig.

Verder lezen