A A A
  • sfeerbeeld_1.jpg
  • sfeerbeeld_2.jpg
  • sfeerbeeld_3.jpg
  • sfeerbeeld_4.jpg
  • sfeerbeeld_4d01_527113a.jpg
  • sfeerbeeld_4daagse034.jpg
  • sfeerbeeld_11.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2315.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2551.jpg

Wat is de beste blaarbehandeling?

Onderzoekers van het Radboudumc hebben samen met het Rode Kruis onderzocht welke blaarbehandeling het beste is. 


Achtergrond

Ongeveer 10% van de wandelaars ontwikkelt blaren tijdens het lopen van de 4daagse. Behoudens het feit dat blaren ontzettend pijnlijk kunnen zijn, bestaat het risico op infectie of blessures door een veranderd looppatroon. Daarnaast zijn blaren de belangrijkste oorzaak voor uitval tijdens de 4daagse. Daarom heeft er tijdens de 4daagse van 2015 een groot onderzoek plaatsgevonden bij wandelaars naar de verschillende behandelingen van blaren.  Het onderzoek is uitgevoed door onderzoekers van de afdeling Fysiologie van het Radboudumc in samenwerking met het Rode Kruis.

Opzet onderzoek

Er werden twee behandelingen vergeleken, namelijk: 1) de behandeling met de traditionele kleefpleister (Leukoplast) en 2) de nieuwere hechtpleister (Fixomull).  In totaal werden er meer dan 4000 blaarbehandelingen uitgevoerd. Hierbij is gekeken naar de totale behandeltijd, uitval tijdens de 4daagse, blaargenezing en tevredenheid van de wandelaars.

Resultaten:

  1. De gemiddelde behandelduur van Leukoplast was langer dan van Fixomull, namelijk respectievelijk 43.4 min. en 41.5 min. Het gaat hier om de totale behandelduur, dus inclusief het ontvetten en desinfecteren van de voet.
  2. Er werd een lagere uitval tijdens de 4daagse gevonden in de Leukoplast groep in vergelijking met de Fixomull groep. De uitval in de Leukoplast groep bedroeg 4.0% en in de Fixomull groep 11.7%.
  3. Er werd een snellere blaargenezing waargenomen bij wandelaars die behandeld waren met Leukoplast. Binnen 2 weken was 65% van de blaren genezen in de Leukoplast groep en 42% in de Fixomull groep.
  4. Over het algemeen waren patiënten meer tevreden over de behandeling met Leukoplast ten opzichte van de behandeling met Fixomull.

Conclusie:

Het aanbrengen van Leukoplast kost meer tijd (ongeveer 2 minuten) dan het aanbrengen van Fixomull, maar leidt tot een lagere uitval tijdens de 4daagse, snellere blaargenezing en meer tevredenheid. Op basis van deze resultaten blijft Leukoplast de blaarbehandeling van eerste keus tijdens de 4daagse. Echter, vanwege zeer uiteenlopende meningen met betrekking tot het loopcomfort van de materialen, zal ook de eventuele voorkeur van de wandelaar meegenomen moeten worden in de keuze voor de behandeling. Mogelijk vindt er in de toekomst nog meer onderzoek plaatst om de blaarbehandeling verder te optimaliseren.

Publicatie:

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Clinical Journal of Sports Medicine onder de titel: First-Aid Treatment for Friction Blisters: "Walking Into the Right Direction?"
Het volledige artikel (in het Engels) is te lezen door hier te klikken of naar deze link te gaan

Vragen:

Voor vragen over dit onderzoek, kunt u contact opnemen met:

-          Drs. Lando Janssen, arts-onderzoeker * Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-          Drs. Eline Allard, arts onderzoeker * Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2017 vierdaagseonderzoek.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID